203 роки від дня народження Тараса Григоровича Шевченка

9 березня 2017 року виповнилося 203 роки від дня народження Тараса Григоровича Шевченка.

Про життя та діяльність одного з найвідоміших українських діячів Тараса Григоровича Шевченка можна прочитати у будь-якому шкільному підручнику. Розглянемо ж цікаві факти про Тараса Шевченка з його біографії, деякі з яких ви вже знаєте, а деякі ніколи не зустрічали. Ми намагалися об'єктивно описати життя та особистість поета, спираючись на різноманітні факти, які віднайшли у друкованих виданнях та у всесвітній мережі, тому, якщо побачите речі, які описують видатного українського діяча не з найкращої його сторони, не сприймайте це, як образу особистості цього митця. Будемо рухатись життєвим шляхом поета, починаючи з самого його дитинства. Отже — цікаві факти з життя Тараса Григоровича Шевченка:

  • 9 березня 1814 року у родині простих селян-кріпаків народився Тарас Шевченко, якого небезпідставно вважають основоположником літературної української мови.
  • Навесні 1838-го художник Карл Брюллов викупив молодого Шевченка з кріпацтва, заплативши 2500 рублів (ці гроші Брюллов отримав з продажу портрета Жуковського). Нарешті вільний, Шевченко вирішив здобувати освіту в Академії мистецтв.
  • 1845 року Шевченко створює 12 картин, вартість яких становила 5 рублів сріблом.
  • Без участі культурних діячів Російської імперії, Шевченко, скоріш за все, ніколи б не вибрався з ролі кріпака-живописця. Так вважають деякі російські історики.
  • Тарас Шевченко був дуже різносторонньою особистістю. Не зважаючи на свої яскраві націоналістичні та патріотичні переконання, він перебував у друзях багатьох знатних росіян.
  • Крім тяги до письменництва, Шевченко володів безліччю інших талантів, один з яких оцінили художники-іконописці, до яких потрапив юний поет після смерті батьків. Там він дуже швидко освоїв початкові вміння у живописі, тому його поміщик Енгельгардт вирішив відправити Шевченка до Петербурга, щоб удосконалити майстерність свого кріпака. Там і оцінили здібності майбутнього Кобзаря тогочасні представники культури - Брюллов, Жуковський та Венеціанов. Саме вони доклали зусиль для визволення Шевченка з кріпацтва, заплативши доволі велику суму для того часу — 2500 рублів.
  • Найбільш відомою книгою Шевченка звичайно ж є "Кобзар", якій присвячено цілий музей у Черкасах (єдиний на весь світ у своєму роді). Зібрані у "Кобзарі" вірші перекладені на понад сотню мов світу. Більше ніж 8 мільйонів копій — таким був тираж книги за часів радянського союзу, а за часів життя автора перевидавалася 4 рази.
  • Перебуваючи у членстві Кирило-Мефодіївського товариства, Шевченко висував ідеї автономного статусу України та інших слов'янських держав, і столицею такої багатонаціональної держави він бачив місто Київ, а не Москву.
  • Основна освіта українського митця тривала лише два роки. Її він здобув у церковно-прихожанській школі.
  • Причиною заслання Шевченка до Оренбурга рядовим були його неприйнятні для Миколи І висловлювання. Окрім цього, поету було заборонено займатися творчістю. Однак цю заборону він ігнорував. Саме у Оренбурзі Тарас Григорович написав більшу частину своїх повістей. Це стало можливим завдяки добродушності російських офіцерів, яким підпорядковувався письменник.
  • Лише на письменництві творчість видатного українця не закінчувалася. Він захопився ліпленням та гравіруванням наприкінці свого життя.
  • Останні дні свого життя Шевченко провів у Петербурзі. Поховали його на Смоленському кладовищі. Проте за день до своєї смерті, у свій день народження, 9 березня, поет попрохав свого вірного друга Григорія Честахівського, щоб у разі його смерті похорон відбувся у місті Канів. Останнє бажання видатного митця виконали лише через два роки.

З нагоди знаменної дати у відділі суспільно-політичної та художньої літератури бібліотеки НМУ імені О.О. Богомольця експонується книжкова виставка “Великий Кобзар”. З виставкою можна ознайомитися на I поверсі бібліотеки НМУ (стоматологічний корпус).


03057, м. Київ, вул. Зоологічна, 1

тел. (044) 454-49-58, (044) 454-49-28

E-mail: library@nmu.ua