Відбулося відкриття такого Біоресурсного центру в Національному медичному університеті імені О. О. Богомольця

Незважаючи на існування найсучасніших технологій для комунікації та поширення інформації, в академічному середовищі все ж існує проблема обмеженого обміну науковим знанням. Запорукою ефективного отримання знань та виконання науково-дослідних проектів є наявність доступу до сучасних інформаційних джерел (рецензованих журналів, підручників тощо), а також можливість проведення групових дискусій серед фахівців у певній галузі: робота в наукових хабах або коворгінг. Забезпечення такого підходу підтримує Американське Товариство Мікробіологів (American Society of Microbiology (ASM)) шляхом створення Біоресурсних центрів в галузі мікробіології та споріднених наук по всьому світу, включаючи Україну.

9 червня 2017 року відбулося відкриття такого Біоресурсного центру в Національному медичному університеті імені О. О. Богомольця. Через створення Біоресурсного центру ASM забезпечує вільний он-лайн доступ до рецензованих англомовних журналів, в яких висвітлюються сучасні дані з питань мікробіології, інфекційних хвороб, діагностичних засобів, а також до паперових та он-лайн версій останніх видань підручників з вище зазначених дисциплін. На урочисте відкриття Біоресурсного центру завітала Галина Мухіна, програмний консультант ASM, та Маріанна Азарскова, радник відділу по роботі зі СНІД та туберкульозом Центру контролю та профілактики хвороб Сполучених Штатів. Також у заході взяли участь проректор з міжнародних зв’язків та науково-педагогічної роботи, професор Олеся Линовицька, проректор з наукової роботи, професор Тетяна Черенько, начальник науково-дослідної частини Андрій Дінець, декан медичного факультету №3, професор кафедри дитячих інфекційних хвороб Оксана Виговська, завідувач бібліотеки Людмила Матюхіна, заступник завідувача бібліотеки Лариса Медяник, начальник відділу міжнародних зв’язків Ганна Малунова та старший лаборант кафедри педіатрії №4 Аркадій Водяник.

У контексті заходу Галина Мухіна представила Американське товариство мікробіологів, ознайомила присутніх із опціями сайту Товариства та окреслила реальні перспективи ширшої співпраці НМУ та ASM. Зокрема, колеги з ASM висловили заохочення для співробітників кафедр, науковців НМУ до пропонування спільних з ASM наукових проектів, котрі будуть дотичними теми СНІД.

Біоресурсний центр ASM є інформаційною, навчальною та науково-дослідною платформою, на якій науковці, викладачі та студенти мають змогу не лише користуватися найсучаснішими науковими виданнями з мікробіології та споріднених галузей, але й обмінюватися знаннями та думками, проводити альтернативні навчальні заняття, семінари, дискусії, інтегруючись у потужну наукову спільноту за принципом коворкінгу.

Біоресурсний центр ASM розташований в читальному залі №2 університетської бібліотеки (просп. Перемоги, 34), яка люб’язно надала для цього приміщення. Проте вільний доступ до періодики та підручників від ASM є на всіх комп’ютерах локальної мережі Університету на просп. Перемоги, 34 за лінком www.asm.org. Крім того, у читальному залі №2 бібліотеки також можна ознайомитися з найсучаснішою друкованою літературою з мікробіології, інфекційних хвороб та суміжних дисциплін, наданих нашому Університету ASM та взятих на баланс бібліотекою.

Насамкінець, представники ASM наголосили, що від кількості і частоти користування студентами та співробітниками НМУ зазначеним ресурсом залежить, чи буде наданий нашому Університету вільний доступ до інформаційних ресурсів ASM наступного року.

Відділ міжнародних зв’язків


03057, м. Київ, вул. Зоологічна, 1

тел. (044) 454-49-58, (044) 454-49-28

E-mail: library@nmu.ua