Пам’яті чорнобильським героям

7 травня 2019 року у бібліотечному комплексі, розташованому у фізико-хімічного корпусу НМУ імені О.О.Богомольця, відбувся захід «Пам’яті чорнобильським героям» (до 33-ї річниці аварії на ЧАЕС).

Відкривши зустріч і тематичну виставку «Чорнобиль – незаживаюча рана: головні наслідки аварії», завідувач бібліотечного комплексу Л.В.Папуша запропонувала хвилиною мовчання вшанувати пам’ять викладачів і колишніх студентів НМУ, які у трагічні дні травня 1986 року були, без перебільшень, на передовій, вступивши у боротьбу за життя і здоров’я людей.

Учасник ліквідації аварії на ЧАЕС, професор, завідувач кафедри радіології і радіаційної медицини НМУ імені О.О.Богомольця, заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Державної премії України М.М.Ткаченко нагадав маловідомі подробиці тих подій, наголосивши на причинах і далекосяжних наслідках найбільшої за всю історію людства екологічної катастрофи. Михайло Миколайович наголосив, що попри всі помилки і прорахунки, які тоді мали місце з боку партійного і державного керівництва СРСР, доводиться визнати, що влада і компетентні інституції Японії під час ліквідації наслідків аварії на АЕС у Фукусімі використали досвід ліквідаторів ЧАЕС.

Інформаційним приводом для цієї зустрічі став той факт, що головний редактор Видавничого дому «Щаслива друкарня» Г.О.Горошко подарувала університетській бібліотеці кілька примірників щойно виданої книги «Відлуння Чорнобиля очима лікаря (для нащадків)», розповівши про її автора – Галину Терентіївну Денисенко (1931-2018), багаторічного наукового керівника кафедри терапії стоматологічного факультету НМУ імені О.О.Богомольця.

Завідувач відділу обслуговування науковою літературою бібліотеки Л.В.Галицька зробила короткий огляд книжково-ілюстративної виставки «Чорнобиль – біль, який не відпускає».

Головний бібліограф Т.К.Самусенко презентувала рекомендаційний покажчик літератури «Чорнобильська катастрофа крізь призму часу». Склалося враження, що Чорнобиль і, справді, не відпускає.

Л.В.Папуша подякувала всім за участь у заході, але присутні на заході не поспішали розходитись, спливали все нові й нові факти, прізвища, подробиці…


03057, м. Київ, вул. Зоологічна, 1

тел. (044) 454-49-58, (044) 454-49-28

E-mail: library@nmu.ua