«Микола Васильович Скліфосовський – хірург та вчений»:

до 185-річчя від дня народження (25.03.1836 - 30.11.1904)

 

Скліфосовський Микола Васильович народився поблизу містечка Дубосари Тіраспольського повіту Херсонської губернії в бідній дворянській родині. Закінчив 2-гу Одеську гімназію, медичний факультет Імператорського Московського універстету (1859). У 1860-1866 роках М. В. Скліфосовський працював ординатором хірургічного відділення Одеської міської лікарні.

Практична діяльність хірурга надала змогу Миколі Васильовичу написати докторську дисертацію на тему «О кровяной околоматочной опухоли» і успішно захистити її у Харківському університеті в 1863 році. Продовжуючи працювати в Одеській міській лікарні, Скліфосовський М. В. виконав ряд складних та рідкісних на той час операцій (хірургічні втручання із приводу пухлин матки та артеріально-венозної аневризми з перев’язкою загального стовбура сонної артерії).

Діяльність М. В. Скліфосовського привернула увагу М. І. Пирогова. За його порадою Університет Св. Володимира запросив М. В. Скліфосовського очолити кафедру хірургії медичного факультету. У 1870 році Микола Васильович був обраний екстраординарним професором по кафедрі хірургії та призначений завідувачем хірургічною госпітальною клінікою. Скліфосовський М. В. визначний спеціаліст у галузі воєнно-польової хірургії. Як хірург і консультант, він був учасником чотирьох війн, аналізував результати воєнних кампаній, підкреслюючи непорушність ідей та настанов   М. І. Пирогова, якого він вважав своїм вчителем.

М. В. Скліфосовський зробив великий внесок в удосконалення медичної освіти. Він є ініціатором створення системи вищої жіночої медичної освіти, спеціальних інститутів удосконалення лікарів, один із основоположників вітчизняної хірургічної періодичної преси.

Останні роки життя Микола Васильович провів у Яківцях, поблизу Полтави, а на могилі великого вченого викарбовано слова видатного голландського лікаря 17 століття Ніколаса Ван Тюльпа «Светя другим – сгораю сам».

До 185-річчя М. В. Скліфосовського співробітниками бібліотеки НМУ імені О. О. Богомольця підготовлена виставка, на якій експонуються вибрані праці вченого та література про нього.

Виставку можна переглянути в бібліотеці (стоматологічний корпус, бібліотека, 2-й поверх, кімната № 17).

 

 

03057, м. Київ, вул. Зоологічна, 1

тел. (044) 454-49-58, (044) 454-49-28

E-mail: library@nmu.ua