«Марушко Юрій Володимирович –

висококваліфікований лікар-педіатр,

доктор медичних наук, професор,

завідувач кафедри педіатрії післядипломної освіти

Національного медичного університету імені О. О. Богомольця»

до 65 річниці від дня народження

 

Марушко Юрій Володимирович (н. 5.10.1956) – лікар-педіатр, доктор медичних наук (2001), професор (2002), завідувач кафедри педіатрії № 3 Національного медичного університету імені О. О. Богомольця (2003), дійсний член Міжнародної академії наук екології, безпеки людини та природи (2009), позаштатний консультант Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, природо користування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

Закінчив з відзнакою Київський медичний інститут імені О. О. Богомольця у 1980 році за фахом «Педіатрія». Занесений у Золоту  книгу пошани КМІ. В цьому році розпочалася трудова діяльність на кафедрі факультетської педіатрії нині педіатрії післядипломної освіти НМУ імені О.О. Богомольця.  В 1984 році захистив кандидатську дисертацію на тему «Клініко-імунологічна характеристика та лікування стафілококових захворювань у дітей раннього віку». Керівник дисертації – професор П. М. Гудзенко, професор П. С. Мощич.

З лютого 1985 року асистент кафедри дитячих хвороб №1 Київського медичного інституту. З квітня 1993 року – на посаді, з 1994 - доцент кафедри педіатрії №3 Українського державного медичного університету ім. О. О. Богомольця.

У 2000 році захистив докторську дисертацію за темою «Клініко-бактеріологічна та імунологічна характеристика дітей, які часто хворіють, і диференційовані методи їх лікування» .  Отримав звання професора у 2002р.

З 2003 року завідувач кафедри педіатрії №3, з 2015р кафедри педіатрії післядипломної освіти. Одночасно з 2004 по 2015 роки декан факультету підвищення кваліфікації викладачів ВМНЗ України І-ІV рівнів акредитації НМУ імені О. О. Богомольця, у 2002-2003 рр. позаштатний консультант Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

Юрій Володимирович Марушко експерт клініко-експертної комісії МОЗ України з 2013р.

З 1 серпня 2015 року кафедра педіатрії післядипломної освіти під керівництвом Ю. В. Марушко розпочала новий етап роботи – підготовку на післядипломному рівні в Інституті післядипломної освіти НМУ імені О. О. Богомольця лікарів інтернів за фахом «Педіатрія», «Загальна практика – сімейна медицина», «Медицина невідкладних станів». 

Юрій Володимирович Марушко вперше в Україні вивчив особливості перебігу стафілококової інфекції у дітей раннього віку, підходи до терапії із застосуванням протистафілококових препаратів. Зазначені дослідження були узагальнені в кандидатській дисертації.

Подальші наукові розробки Ю. В. Марушка пов’язані із дослідженням ролі імунітету та окремих бактерій у формуванні групи дітей, які часто хворіють на респіраторні інфекції. Ряд отриманих результатів лягли в основу докторської дисертації. Розроблений новий підхід до вивчення проблеми лікування та реабілітації хворих з повторними респіраторними захворюваннями верхніх дихальних шляхів, що дозволяє з урахуванням клініки, стану колонізаційної резистентності тонзил, показників імунітету виділити клінічні, етіологічні та патогенетичні варіанти частих респіраторних інфекцій у дітей, в т.ч. з хронічним тонзилітом, і сприяє індивідуальному лікуванню цих пацієнтів. Результатом проведених досліджень був захист докторської дисертації у 2000 році.

Подальша наукова тематика професора Ю. В. Марушка пов’язана із розробкою та впровадженням рекомендацій щодо лікування та реабілітації дітей, що хворіють на респіраторні інфекції. Проведені епідеміологічні дослідження щодо стану мікроелементного забезпечення дітей, в особистості залізом, цинком, міддю, інші, розроблені лікувальні схеми для цих дітей. Розроблені лікувальні схеми для дітей з вторинною кардіоміопатією, вегетативними дисфункціями, пневмоніями, атопічним дерматитом.

На сьогоднішній день основні напрямки науково-практичної роботи Ю. В. Марушко стосуються вивчення різноманітної соматичної патології у дітей. Основними з цих напрямків є: артеріальні дистонії (гіпертензія, гіпотензія) у дітей, толерантність до фізичного навантаження у дітей з різною соматичною патологією, мікроелементози, функціональні та органічні захворювання шлунково-кишкового тракту, лактазна недостатність.

В лікарнях на базі кафедри професором Юрієм Володимировичем Марушко впроваджені ультразвукові методи дослідження, добовий моніторинг ЕКГ, добовий моніторинг артеріального тиску, велоергометрія, визначення вмісту мікроелементів, імунологічні дослідження, дихальний водневий тест з навантаженням харчовою лактозою.

Автор більш ніж  800 наукових праць, співавтор 13  монографій, 7 підручників,  66 навчальних посібників, 13 методичних рекомендацій, 12 галузевих нововведень. Пріоритетність виконаних досліджень підтверджена  51 авторськими свідоцтвами та патентами України.

Юрій Володимирович Марушко успішно готує висококваліфіковані кадри з педіатрії. Під його керівництвом навчаються аспіранти, клінічні ординатори, магістри.

Ю. В. Марушко член Правління  Асоціації педіатрів України з 2004 року, відповідальний секретар  Асоціації педіатрів України, член редакційної ради семи фахових медичних журналів. Член  European Academy of Allergy and Clinical Immunology з 2019р.Член спеціалізованої вченої ради Д.26.003.04 Національного медичного університету по захисту докторських дисертацій за фахом «Педіатрія». Член апробаційної ради за фахом «Педіатрія».

Нагороджений Почесною Грамотою МОН України (2002), Почесною грамотою МОЗ України (2004), Подякою Київського міського голови (2007, 2010). Нагороджений Орденом Святого Рівноапостольного князя Володимира Великого ІІІ-го ступеня (Українська православна церква, Київський патріархат) (2010), Почесною грамотою Вченої ради НМУ імені О.О. Богомольця (2019 р.).

До ювілейної дати від дня народження Юрія Володимировича Марушко працівники Бібліотеки НМУ імені О. О. Богомольця підготували виставку наукових робіт видатного лікаря-педіатра. Виставка експонується в Бібліотеці (стоматологічний корпус, бібліотека, 2-й поверх).

Науковий доробок Юрія Володимировича Марушко широко представлено в: імідж-каталозі «Наукові праці вчених-медиків НМУ імені О. О. Богомольця», електронному каталозі, алфавітному та систематичному каталогах.

 

 

03057, м. Київ, вул. Зоологічна, 1

тел. (044) 454-49-58, (044) 454-49-28

E-mail: library@nmu.ua