22 квітня - Міжнародний день Землі 

 

Щорічно 22 квітня - Міжнародний день Землі. Його слоганом є фраза "Відродити нашу Землю". Ця подія вважається справжнім символом початку сучасного екологічного руху. Головною метою цього дня є привернення уваги до проблем навколишнього середовища, а тому 22 квітня традиційно проводять чимало різноманітних екологічних заходів.

Перша акція про збереження екологіх планети Земля пройшла 22 квітня 1969 року. Створити такий важливий для людства день закликав один з сенаторів США - Гейлорд Нельсон. Він наполягав на необхідності серйозніше поставитися до екологічних проблем, адже в минулому на власні очі бачив наслідки розливання нафти у водоймі. Нельсон зібрав невелику групу з ініціативних студентів, щоб організувати першу демонстрацію на тему екології.

Відтоді вирішили щорічно третій тиждень квітня присвячувати екологічним проблемам планети. Спочатку подія була популярною лише на території США, але в 90-х роках розповсюдилася по всьому світі. 2009 року ООН офіційно визначило 22 квітня - Міжнародним днем Землі. Цікаво, що саме цей день став причиною появи чималої кількості екологічних законів в США. А 2016 року саме 22 квітня в ООН була підписана Паризька кліматична угода щодо зниження кількості викидів вуглекислого газу.

2022 року в світі святкують 52-й день Землі. Щорічно обираються саме ті теми для обговорення, які наразі найбільше хвилюють людство. Наприклад, минулого року основною темою була боротьба з пандемією коронавірусної хвороби та кліматичні зміни, які негативно впливають на екологію.

Окрім цього в різних країнах на Міжнародний день Землі лунає традиційний Дзвін Миру. Він закликає людей всього світу відчути всепланетну спільність та докласти зусиль, щоб захистити свій дім. Дзвін Миру є символом дружби, мирного життя, спокою, солідарності народів та збереження життя на Землі.

 

квітень 2022 року

03057, м. Київ, вул. Зоологічна, 1

тел. (044) 454-49-58, (044) 454-49-28

E-mail: library@nmu.ua