17 травня – Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертензією

 

17 травня за ініціативою Всесвітньої організації охорони здоров’я  проводиться Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертензією.

Перший Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертензією пройшов 14 травня 2005 року. З 2006 року Всесвітня Ліга Гіпертонії (World Hypertension League) за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я встановили щорічні події, присвячені цій темі, на 17 травня.

Артеріальна гіпертонія разом з іншими серцево-судинними захворюваннями посідає перше місце у світі та Україні за показниками смертності. Підвищений артеріальний тиск, або артеріальна гіпертензія, є найвагомішим чинником розвитку інфаркту міокарда та інсульту. Понад 1,5 млрд. людей на Землі страждають на це підступне захворювання, причому майже 45% з них навіть не знають, що мають підвищений артеріальний тиск.

За оцінками ВООЗ, 17,5 млн. осіб щороку помирають від інфаркту міокарда та інсульту. Однак вчені довели, що 80%  таких смертей можна уникнути.

При артеріальній гіпертонії спостерігається постійно підвищений систолічний або діастолічний артеріальний тиск. Верхньою межею норми вважають значення 140 мм.рт.ст. для систолічного артеріального тиску та 90мм.рт.ст. – для діастолічного.

Приблизно 90-95% випадків артеріальної гіпертонії відносяться до категорії первинної гіпертонії, яка характеризується появою високого кров’яного тиску без будь-яких очевидних причин. Решта 5-10% випадків артеріальної гіпертонії, яку називають вторинною, симптоматичною гіпертонією, спричиняються хворобами інших органів і систем (нирок, артерій, серця або ендокринної системи). Загалом існує понад 50 захворювань та клінічних станів, що можуть призводити до розвитку вторинної артеріальної гіпертонії.

Артеріальна гіпертонія частіше виникає у людей похилого віку, проте починається захворювання в молодому, а інколи навіть і в дитячому віці.

Багато років артеріальна гіпертонія вражає серце і судини, і якщо не проводиться своєчасне і кваліфіковане лікування, викликає інфаркт, стенокардію, інсульт, сліпоту, захворювання нирок, слабкість серцевого м’яза з розвитком серцевої недостатності.

З метою зниження показника захворюваності і смертності від серцево-судинних захворювань в Україні створена Урядова програма «Доступні ліки», за якою пацієнт з підвищеним тиском може безкоштовно, або з невеликою доплатою постійно отримувати ліки, що знижують тиск.

Людина з артеріальною гіпертонією має знати, що лікування її є пожиттєвим, тобто нормалізація тиску забезпечується за допомогою фармакологічних препаратів та ведення здорового способу життя, а саме:

– обмеження вживання кухонної солі до 5г на добу;

– зменшення маси тіла при її надлишку;

– обмеження вживання алкогольних напоїв;

– зменшення вживання насичених жирів, солодощів та холестерину;

– відмову від паління;

– підвищення фізичної активності в години дозвілля;

– психоемоційне розвантаження та релаксацію.

За даними ВООЗ, профілактика, спрямована на зміну способу життя, є універсальною «вакциною» проти артеріальної гіпертонії, а застосування перелічених заходів сприяє зменшенню її нових випадків на 50%. Кваліфіковані поради щодо  зміни способу життя, корекції ваги тіла, фізичної активності, а також електронний рецепт на пільгові ліки може надати сімейний лікар.

До Всесвітнього дня боротьби з артеріальною гіпертензією у Бібліотеці НМУ імені О. О. Богомольця облаштовано книжкову виставку де представлено наукову, навчальну літературу, статті у фахових періодичних виданнях з відповідної тематики.

Виставка експонується у Бібліотеці (стоматологічний корпус, 2-й поверх).

Навчальна, методична та наукова література детально представлена в електронному каталозі бібліотеки НМУ імені О. О. Богомольця, алфавітному та систематичному каталогах.

 

 

травень 2022 року

 

03057, м. Київ, вул. Зоологічна, 1

тел. (044) 454-49-58, (044) 454-49-28

E-mail: library@nmu.ua