14 червня – Всесвітній день донора крові 

 

У 2004 році світове суспільство, визнаючи неоцінений дар людей, які добровільно і безкоштовно дають свою кров для збереження здоров’я, або й самого життя, інших людей, заснувало і відзначило Всесвітній День донора. Успіх цього свята сприяв в 2005 році ухваленню резолюції Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я, у відповідності до якої Всесвітній День донора затверджений в якості щорічного заходу та повинен знаходити широку міжнародну підтримку. Ініціаторами його проведення виступили міжнародні організації: Всесвітня організація охорони здоров’я, Міжнародна федерація Червоного Хреста та Червоного Півмісяця, Міжнародна федерація організацій донорів крові і Міжнародне товариство переливання крові.

Дата 14 червня вибрана не випадково. В цей день народився Нобелевський лауреат Карл Ландштейнер, який зробив видатні наукові відкриття в області вивчення крові. Зокрема, він відкрив АВОсистему поділу крові на групи, що в подальшому дало можливість використовувати донорську крові для лікування. В День донора Всесвітня організація охорони здоров’я привертає увагу суспільства до необхідності регулярного давання крові, запобіганню її нестачі в лікарнях і клініках, закликають до добровільної та безоплатної здачі крові. В цей день мільйони людей завдячують своїм життям тим, кого вони можуть ніколи не зустріти - донорам, які здають свою кров добровільно і без будь-яких винагород.

З нагоди Всесвітнього Дня донора висловлюємо подяку та вітаємо всіх, хто здає кров заради здоров’я чи порятунку життя інших людей. 

 

червень 2022 року

03057, м. Київ, вул. Зоологічна, 1

тел. (044) 454-49-58, (044) 454-49-28

E-mail: library@nmu.ua