Міжнародний день ДНК

 

    Кожного року 25-го квітня в усьому світі  відзначають  Міжнародний День ДНК (DNA Day), який визнає важливість генетики і наукових досягнень, зроблених в цій області. Це не звичайне свято і дата була вибрана не випадково, адже саме в цей день 1953 року в журналі «Nature» вчені Джеймс Уотсон і Френсіс Крік спільно з Морісом Уїлкинсом і Розалінд Франклін опублікували результати дослідження структури молекули ДНК.

    ДНК - це дезоксирибонуклеїнова кислота. Саме в ній зберігається наша генетична інформація, і саме цей тест є одним з найбільш популярних для встановлення родинних зв'язків. Відкриття спіралі ДНК стало для науки революційним. Завдяки виявленню ДНК був розкритий код спадковості, ідентифікований генетичний ризик, розпочато формування запрограмованих властивостей організму, здійснюється оздоровлення спадковості, створюються технології генної інженерії.

    Цікавим фактом про ДНК є те, що коли б  розкрутити ДНК всіх клітин людського організму, то вони розтягнуться на відстань в 16 млрд км. Це та сама відстань, на яку б ви мандрували від нашої планети до Сонця 30 разів в одну та іншу сторону або від Землі до Плутона і назад. А також, ДНК - це найбільш місткий носій інформації. Організм людини складається з 40 трильйонів клітин. Кожна з них може зберігати 1,5 Гб інформації.

 

квітень 2023 року

03057, м. Київ, вул. Зоологічна, 1

тел. (044) 454-49-58, (044) 454-49-28

E-mail: library@nmu.ua