Падалка Борис Якович – лікар-інфекціоніст, д

октор медичних наук, професор,

завідувач кафедри інфекційних хвороб:

до 140-річчя від дня народження

 

          Падалка Борис Якович (15.05.1883-05.01.1964) – лікар-інфекціоніст, доктор медичних наук (1940), професор, завідувач кафедри інфекційних хвороб (1938-1941, 1954-1962), організатор та голова Українського товариства епідеміологів, мікробіологів та інфекціоністів.

          Борис Якович Падалка, козацького роду, народився у місті Пирятин (Полтавська область). У 1908 році закінчив фізико-математичний факультет Петербурзького університету. Але змінив свій професійній інтерес у науці на медицину і закінчив у 1912 році медичний факультет Московського університету. Повернувся в Україну, працював лікарем в Олександрівській клінічній лікарні (Центральна міська клінічна лікарня м. Києва). З першого дня створення кафедри інфекційних хвороб Київського медичного інституту працював на ній викладачем, а з 1954 по 1962 роки очолював її.  

          Наукові дослідження: кліщовий пароксизмальний рикетсіоз; патогенез хронічної дизентерії; описав діагностичний синдром при черевному тифі, який у сучасній медичній літературі носить його ім'я (симптом Падалки); під керівництвом Б. Я. Падалки основним науковим напрямком на кафедрі стала проблема "Епідемічний гепатит". За його ініціативи при МОЗ України створили проблемну комісію з вивчення вірусного гепатиту. Під керівництвом професора було захищено 9 кандидатських дисертацій.

          Професор Б. Я. Падалка володів виключною здатністю виділяти із великої кількості симптомів хвороби найбільш патогномонічні. Його активна наукова, педагогічна, лікувально-консультативна робота сприяла зниженню захворюваності та летальності при багатьох інфекційних хворобах. 

Науковий доробок Падалки Бориса Яковича представлено в: імідж-каталозі «Наукові праці вчених-медиків НМУ імені О. О. Богомольця»електронному каталозі, алфавітному та систематичному каталогах.

 

03057, м. Київ, вул. Зоологічна, 1

тел. (044) 454-49-58, (044) 454-49-28

E-mail: library@nmu.ua