Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертонією

 

   Артеріальна гіпертонія (гіпертонічна хвороба, артеріальна гіпертензія) – одне з найбільш поширених хронічних захворювань у світі та в Україні зокрема. Перший Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертензією пройшов 14 травня 2005 року. З 2006 року Всесвітня Ліга Гіпертонії (World Hypertension League) за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) встановили щорічні події, присвячені цій темі, на 17 травня.

    Мета проведення заходів, присвячених Всесвітньому дню боротьби з артеріальною гіпертензією, – підвищення інформованості населення про серйозні ускладнення хвороби,  поширення інформації про те, як можна запобігти розвитку цього захворювання.

   До симптом артеріальної гіпертензії відносяться:

  • Підвищений тиск (верхня межа – 140 мм.рт.ст., нижня – 90 мм.рт.ст.);
  • Головний біль (найчастіше в потиличні чи тім’яній частині);
  • Періодичний шум у вухах, потемніння в очах та запаморочення;
  • Біль в ділянці серця;
  • Підвищене серцебиття (понад 90 разів на хвилину в спокійному стані);
  • Відчуття задухи.

   До груп ризику потрапляють перш за все люди з обмеженим фізичним навантаженням, курці та люди із зайвою вагою.

    Основне місце в профілактиці артеріальної гіпертензії має раціональний режим праці та відпочинку, фізична активність, заняття спортом, ранкова гімнастика, плавання, фітнес. Навантаження повинні бути легкими або помірними, високі фізичні навантаження шкідливі. Організуйте достатній нічний сон, правильне харчування, відмовтесь від шкідливих звичок. Дбайте про захист організму від емоційних і фізичних стресів.

 

03057, м. Київ, вул. Зоологічна, 1

тел. (044) 454-49-58, (044) 454-49-28

E-mail: library@nmu.ua