Всесвітній день охорони навколишнього середовища

 

Традиційно Україна, разом з усім світом, 5 червня відзначає Всесвітній день охорони навколишнього середовища. Цей день вважається однією з найважливіших подій екологічного календаря і щорічно святкується в більш ніж 100 країнах світу.

Цього дня 1972 р. в Стокгольмі відкрилася Конференція Організації Об’єднаних націй з проблем довкілля, на якій були присутні повноважні представники 113 держав. Наслідком її стало створення Програми ООН з довкілля (ЮНЕП). Офіційно Всесвітній день охорони довкілля був заснований Генеральною асамблеєю ООН на її 27-й сесії 15 грудня 1972 р. (резолюція № A/RES/2994 (XXVII)). Також була заснована нова організація в системі ООН – Програма ООН по навколишньому середовищу, під егідою якої з тих пір і відзначається всім світовим співтовариством щорічно День охорони довкілля.

Метою відзначення цього дня стало бажання привернути увагу світової громадськості до проблем довкілля, а також стимулювати політичний інтерес і відповідні дії.

Охорона навколишнього природного середовища – це форма у взаємодії людини й природи, породжена в сучасних умовах. Вона являє собою систему державних і суспільних заходів, спрямованих на гармонічну взаємодію суспільства й природи, збереження й відтворення природних ресурсів і діючих екологічних співтовариств в ім'я теперішніх і майбутніх поколінь. Екологічні проблеми стоять у ряді найважливіших, адже зараз, коли в нашій країні триває війна, екологія зазнає великої шкоди. Росіяни не тільки вбивають населення, а ще й спалюють ліси, обстрілюють хімічні заводи та користуються забороненою хімічною  зброєю.

Для того, щоб зберегти довкілля кожен з нас мусить робити хоча б те, що від нас залежить. Наприклад, можна користуватися багаторазовими торбинками, а не пакетами, купувати каву у свою чашку, користуватися електромобілями, відмовитися від пластику, сортувати сміття та ін. Природа одна і ми маємо берегти її для наступних поколінь.

 

03057, м. Київ, вул. Зоологічна, 1

тел. (044) 454-49-58, (044) 454-49-28

E-mail: library@nmu.ua